![](/media/lib/108/n-ibuprofen-6acc517431727226de2eda22d7af5859.jpg)
Działanie środków przeciwbólowych zależy od mikrobiomu
5 stycznia 2016, 11:37Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) zmieniają skład mikrobiomu jelitowego, co wpływa na sposób ich metabolizowania i ograniczenie skuteczności.
![](/media/lib/212/n-napoj-gazowany-0cb255ef2ec54149e6e66eb5319c3f7d.jpg)
Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 12:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.
![](/media/lib/270/n-maraton-22be81f764bcfa396c351c7209176197.jpg)
Znamy granicę wytrzymałości ludzkiego organizmu
6 czerwca 2019, 12:12Ironman, ultramaraton w Dolinie Śmierci czy wyścig Tour de France testują granice ludzkiej wytrzymałości. Niektórzy twierdzą, że granice te istnieją jedynie w głowie, jednak naukowcy właśnie określili, gdzie się one znajdują.
![](/media/lib/486/n-kawaczekolada-2b78ce92585c2b5e28e2bfc1d31495ce.jpg)
Geny łączą zamiłowanie do czarnej kawy z miłością do ciemnej czekolady
13 stycznia 2022, 05:47Przeprowadzone na Northwestern University badania dowodzą, że osoby lubiące czarną kawę lubią również ciemną (gorzką) czekoladę, a zamiłowanie to jest warunkowane genetycznie. Uczeni odkryli, że osoby posiadające wariant genu odpowiadającego za szybszy metabolizm kofeiny wolą bardziej gorzką, czarną kawę. Ten sam wariant genetyczny znaleziono u ludzi, który wolą ciemną czekoladę od mlecznej.
Bezkofeinowa kawa zapobiega cukrzycy
6 lipca 2006, 13:31Picie kawy bezkofeinowej jest związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Zakrojone na szeroką skalę badania, które objęły 28 tysięcy Amerykanek wieku pomenopauzalnym, ujawniły, że picie więcej niż 6 kubków kawy bezkofeinowej dziennie wiązało się z obniżonym o 33% ryzykiem cukrzycy typu 2., w porównaniu do tego występującego u osób w ogóle niepijących kawy. Ryzyko cukrzycy było obniżone w o wiele mniejszym stopniu u kobiet pijących zwykłą (kofeinową) kawę.
![](/media/lib/36/piwo-kopalne-605240d0929fa6268415670106218610.jpg)
Piwo (częściowo) sprzed 65 mln lat
24 września 2008, 12:23Jak ożywić drożdże sprzed milionów lat, w dodatku tkwiące w owadzie zatopionym w bursztynie? Wystarczy je dodać do... piwa.
![Brunatnica](/media/lib/64/379px-kelp-forest-monterey-brunatnica-8f772b5d3fb11cd8a19afd86d4365728.jpg)
Tajemnice ewolucji: jak powstały wielokomórkowce
4 czerwca 2010, 09:44W jaki sposób organizmy wielokomórkowe wyewoluowały z jednokomórkowców? Może odpowiedź da nam poznanie pełnego genomu alg - brunatnic.
![](/media/lib/28/tabletki-eec1ae25114c06ecca93e9f9a9db3ee9.jpg)
Skuteczność statyn zależy od mikroflory jelit
14 października 2011, 10:58Statyny to leki stosowane do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. U jednych osób działają, u innych nie. Naukowcy z Duke University uważają, że wpływają na to bakterie przewodu pokarmowego. U osób dobrze reagujących na simwastatynę zidentyfikowano bowiem 3 wytwarzane przez bakterie jelitowe kwasy żółciowe (PLoS ONE).
![](/media/lib/161/n-pyton-tygrysi-ciemnoskory-b8c32d6df2315b91322921b5576803b5.jpg)
Masaż na adrenalinie
6 listopada 2013, 07:53Bali Heritage Reflexology and Spa z Dżakarty oferuje masaż... pytonami.
![](/media/lib/215/n-kapsulka-z-czujnikiem-dfc4a7ebef434b358e6a4bc22b991c65.jpg)
Wykorzystanie gazów jelitowych do diagnozowania chorób
13 marca 2015, 11:54Gazy produkowane przez bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy mogą się przyczyniać do chorób żołądkowo-jelitowych. Australijscy naukowcy zaprezentowali metody monitorowania za ich pośrednictwem stanu zdrowia. W ramach jednej z nich trzeba by połknąć elektroniczny czujnik gazów w formie pigułki.